Wie nog nooit in Venetië is geweest en het voor het eerst gaat bezoeken, vraagt zich ongetwijfeld af hoe de stad nu eigenlijk ‘werkt’. Kun je er lopen, is er open- baar vervoer? Eigenlijk is het heel simpel en wijst alles de weg vanzelf, maar voor beginners een overzicht wat u kunt verwachten.

Waar ligt het vliegveld, is er openbaar vervoer, is er helemaal geen verkeer, kun je er eigenlijk wel lopen, zijn er winkels, supermarkten. Dat zijn vaak de vragen van mensen die voor het eerst de ‘stad op het water’ gaan bezoeken..

Om te beginnen zijn er twee luchthavens, Treviso op ongeveer twintig kilo- meter van Venetië en vooral gebruikt door budgetmaatschappijen, en Marco Polo Airport. De laatste ligt op zo’n dertien kilometer ten noorden van Venetië en het is een van de drukste vliegvelden van Italië. Het vliegveld ligt op het vasteland en vanuit de terminal is het een kleine tien minuten lopen naar de kade. Het is een uitgestippeld pad wat je niet kunt missen. Vanaf de kade kan je kiezen of je een watertaxi of de Alilaguna neemt. De Alilaguna is de watershuttle die u rechtstreeks naar het stadscentrum brengt en stopt bij het Lido en het San Marcoplein. Een kaartje kost vijftien euro voor een enkele reis. Let wel, het is een behoorlijke rit. Afhankelijk van waar u moet zijn, duurt het drie kwartier tot anderhalf uur (San Marcoplein).

De watertaxi is de meest luxueuze manier van reizen en u komt dan echt in stijl aan. In slechts 20 minuten staat u in het centrum maar er hangt echter wel een prijskaartje van € 120,- aan, maar het is het alleszins waard.

Ook kunt u met de bus via het vasteland naar het plein Piazzale Roma en vanuit daar kunt u of lopen naar het hotel of met de vaporetto, de waterbus. Overal zijn loketten om kaartjes te kopen en alle lijnen staan heel duidelijk aangegeven. Een enkeltje is zeven euro, maar u kunt beter een dagkaart of een meerdagen- kaart nemen.

Lees  Venetië voor Beginners verder in de nieuwe Rest & Relax issue van Talkies Magazine. Nu in de winkels!