NYE the day after

Hoe GE-WEL-DIG was het feest gister? heb jij je goed vermaakt? The day after NYE kan soms heftig zijn, zeker als je met alle champagne er nét een te veel op hebt. Dan is het maar goed dat het vandaag een rustdag is, en kun je een lekker (uitbrak)ontbijt maken voor jezelf en/of je geliefde.

een croque monsieur kan altijd! Maar wat nu als je dit mixed met een croque madame?croque a-sexueel zullen we maar zeggen!

Wat heb je nodig voor béchamelsaus?

25 gr roomboter
30 gr bloem
300 ml melk
Nootmuskaat
Peper en zout

Wat heb je nodig voor een croque a-sexueel?

Béchamelsaus
Oerbrood / bourgondisch brood
Djon-mosterd
Plakjes ham
Geraspte kaas
Parmazaanse kaas
Roomboter
2 eieren

Hoe maak je béchamelsaus?

  1. Verwarm je oven voor op de grillstand.
  2. Smelt de roomboter zachtjes op laag vuur in een steelpan. De boter mag niet bruin worden, doe daarom rustig aan.
  3. Voer hier in één keer de bloem aan toe en roer met een houtel pollepel totdat het een soort deeg wordt. Bak het een paar minuten zodat de bloem in de roux gaar wordt.
  4. Roer beetje bij beetje een beetje melk door, maar voeg pas een volgend beetje melk aan toe als het vorige volledig is opgenomen. Zo wordt het langzaamaan een saus.
  5. Breng de saus aan de kook. Laat dit op niet al te hoog vuur in ongeveer vijf minuten al roerend dik en glad worden.
  6. Haal de pan van het vuur, voeg naar smaak wat zout, peper en nootmuskaat toe.

Hoe maak je een croque a-sexueel?

  1. Snij van het oerbrood/ bourgondisch brood wat dikkere plakken.
  2. Besmeer 1 sneetje brood met Djon-mosterd
  3. Beleg je broodje met ham en kaas
  4. Top het met het andere sneetje brood die je aan een zijde insmeer met roomboter
  5. Leg het broodje met de roomboter kant in een pan, op middelhoogvuur. Bak het broodje goudbruin en tot de kaas gesmolten is.
  6. Besmeer de nog niet gebakken kant met roomboter, dan kun je hem omdraaien. Ook deze kant bak je goudbruin.
  7. als ze aan beide kanten goudbruin zijn, leg de croque’s in een ovenschaal en doe er een paar lepels béchamelsaus op. Top af met wat parmazaanse kaas en zwarte peper bovenop.
  8. Gratineer nog ongeveer vier minuten in de oven, tot de kaas gesmolten is.
  9. Bak in een pan met een klontje roomboter een spiegelei. TIP:Hou je van een gemakken ei met een lopende dooier? Splits dan het eiwit van het eigeel. Bak eerst even het eiwit tot het bijna helemaal gebakken is en leg dan het eigeel er bovenop. Zo kan het eigeel nog even meebakken maar blijft hij lekker runny.
  10. Haal als de kaas gesmolten is de croque’s uit de oven
  11. Plaats ze op een bord, met het spiegelei bovenop.

37fb81c38fdfb109f17f8406ec63e225

EET SMAKELIJK!