Nu de Sint is langsgeweest, staat in de meeste woonkamers alweer een kerstboom. Ook de kerstvakantie zit eraan te komen en dan is quality time met je kinderen of kleinkinderen altijd iets om naar uit te kijken. Met dit recept kun je samen met de kinderen of kleinkinderen aan de slag om zelf eetbare kerstboomversiering te maken; kerstboomkoekjes dus.

Wat heb je nodig?

Voor de koekjes:

  • 300 gram bloem (voorzie een beetje extra om je werklblad mee te bestrooien)
  •  een snufje zout 
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel kaneelpoeder 
  •  1/4 theelepel kruidnagels
  • 2 theelepels gemalen zwarte peper
  • 100 gram zachte boter
  • 100 gram donkerbruine suiker
  • 2 eieren (opgeklopt)
  •  4 eetlepels vloeibare honing

Voor het suikerglazuur:

  • 300 gram voorverpakt glazuur  
  • eetbare glitter en zilveren en/of gouden bolletjes
  • Wanneer je zelf glazuur wil maken meng je 2.5 kopjes banketbakkerssuiker met 2 eetlepels meringuepoeder. Daar voeg 3 eetlepels en 2 theelepels warm water aan toe. Mix alles op lage snelheid met de mixer tot het glazuur dikker wordt. en een goeie textuur bereikt heeft.

Aan de slag!

  • Voorzie 2 vellen bakpapier en verwarm de oven voor tot 170°C
  • Meng de bloem, het zout, het bakpoeder, de kaneel, kruidnagels en peper in de keukenrobot, wanneer de motor draait, voeg je de boter en suiker toe. Nadien voeg je ook nog de geklopte eieren en honing toe. Als het deeg al een mooie vorm heeft gekregen vooraleer alle eieren en honing zijn toegevoegd, hoef je de rest er niet bij te voegen.
  • Verdeel het deeg in twee, één deel leg je in plastic folie in de koelkast terwijl we aan de eerste al beginnen.
  • Bewerk je werkblad met wat bloem, zeef ook wat bloem over het deeg. dat deeg rol je nadien uit tot het ongeveer 5mm dik is. Nu kan je de gewenste kerstvormen uitprikken met gekochte vormpjes of snijden met een mes, denk maar aan sterretjes, boompjes, engeltjes, sneeuwvlokjes…
  • Dit doe je tot je al het deeg hebt opgebruikt (ook de tweede uit de koelkast)
  • Bovenaan elk koekje maak je nu een gaatje, waar later een lint doorheen moet om de koekjes in de boom op te hangen.
  • Laat de koekjes zo’n 20minuutjes bakken in de oven. Als de onderkant van de koekjes niet meer zacht is, zijn ze klaar. Laat ze afkoelen op een rooster.
  • Als de koekjes afgekoeld zijn, kan je het glazuur aanbrengen met een lepeltje. Je kan ook iets anders gebruiken, wees creatief! Je kan ook de glitters en zilver en gouden bolletjes toevoegen.
  • Tot slot rest ons nog het lintje. Ophangen in de boom en klaar is kees.

Nu hopen dat de koekjes blijven hangen tot kerst, ze zijn immers niet alleen mooi, maar ook lekker!

Tekst en foto: Nigella Lawson