De Mille Miglia, een mythische rally van 450 oldtimers die in vier dagen tijd duizend mijl afleggen door Italië. Celebrities zoals Jay Leno, Jeremy Irons en David Gandy deden al eerder mee. Dit jaar was Gandy weer van de partij, net als Jodie Kidd, Bruno Senna, Derek Bell en… Talkies had de eer om mee te mogen rijden in het Jaguar Team. Het dagboek van deze ongelooflijke reis!

tekst: Yasmine Majoor
foto: Patrick Gosling

De Mille Miglia, zelfs ik die niets van auto’s weet, kende deze wereldberoemde race toen de uitnodiging van Jaguar bij Talkies Magazine op de deurmat viel. Duizend Romeinse mijlen – zo’n 1600 kilometer – langs de mooiste plekjes van Italië met de mooiste (en vaak duurste) oldtimers die er op de wereld rondrijden. Of ik mee wilde rijden met Team Jaguar in de nieuwste Jaguar XE? Ondanks dat ik vooral de kleur van een auto belangrijk vind en een goed verlichte spiegel in de zonneklep, wist ik niet hoe snel ik ‘JA’ moest zeggen. Front row bij deze mythische race…

De Mille Miglia betekent zo’n 450 oldtimers die ieder jaar vanuit Brescia langs de Adriatische Zee naar Rome rijden en via het binnenland weer naar Brescia terugkeren. Een uithoudingsrace, waarbij het erom gaat dat je precies op tijd rijdt.

Een aantal automerken, waaronder Jaguar, rijdt deze rally met een team plus een klein leger aan splinternieuwe support-auto’s. Elke auto van het Jaguar Heritage-team (de oldtimers) heeft zijn eigen support-auto die 24/7 steun biedt. Daarnaast is er een selectie van de nieuwste modellen van Jaguar waarin de organisatie en de PR-mensen van Jaguar en een klein groepje journalisten rijden om de Mille Miglia op een manier te ervaren die eigenlijk alleen is weggelegd voor de officiële deelnemers aan de rally. Lunchen op een dakterras met uitzicht op de bergen in het oude centrum  van Brescia met als heerlijk gezelschap de charmante Ian Callum, hoofd design van Jaguar, om even later weer met 200 km per uur over de grote weg langs toejuichende politie te snellen, I’ve done it all.

Lees het complete Mille Miglia dagboek van onze verslaggeefster nu in de Rest & Relax issue van Talkies Magazine!