Een stukje Zuid-Amerika ervaren op linkeroever

Waar Bocuse zijn volk de nouvelle cuisine leerde kennen en Ducasse er een hobby van maakte om 9 Michelin sterren te verzamelen, kunnen we ook wel stellen dat de gerenommeerde Antwerpse sterrenchef Wout Bru ons leert ‘pop-up’en’.

Tekst: Elke van Dormaël

 

Talkies_opmaak_Wout-Bru-1

 

Nog niet uitgerust van zijn twee vorige succesvolle pop-up’s ‘117’ en ‘LO’, opende hij op 5 juni zijn allernieuwste pop-up restaurant GLOW. Met Bru aan het fornuis neemt hij deze keer ook Sebastian Mazzola, het vroegere creatieve hoofd van de Adrià groep, mee in zijn queeste naar de perfecte grillades en ceviches.

Bru en Flip Dejaeghere, mede conceptbedenker en beste vrienden sinds jaren, gingen langs in Barcelona en kwamen zo toevallig in contact met de Argentijnse Sebastian, die zijn strepen verdiende in de befaamde restaurants van de broers Adrià (Tickets, 41 grados, Pakta). Ze liepen al langer rond met het idee om de fameuze grillades van Zuid-Amerika naar België te halen. ‘Wij waren sinds onze reis samen naar Peru al begeesterd door de smaken van het gegrild vlees dat we onderweg proefden en voelden de nood om dit naar België te vertalen,’ zegt Bru. ‘Na de sluiting van LO kregen we vaak de vraag van ons cliënteel wat ons volgende project zou zijn. Aangezien Flip en ikzelf enorme fan zijn van de Zuid-Amerikaanse keuken was het vanzelfsprekend dat we hiermee verder wilden gaan. De twee vorige pop-up’s hebben we steeds in de winter gedaan en nu we deze prachtige locatie in het KAS hebben, leek het ons een geweldig idee om het deze keer zomers aan te pakken. Het exclusieve cachet dat de locatie met zich meebrengt en de Belg die bij de eerste zonnestraal zijn barbecue aansteekt, stimuleerde ons om van dit concept net dat tikkeltje meer te maken.

Talkies_opmaak_Wout-Bru-2  Talkies_opmaak_Wout-Bru-4

Het moment dat we met Sebastian rond tafel gingen zitten wisten we instant dat we het perfecte team zouden vormen’. Dat er over alles grondig werd nagedacht blijkt uit alles wat GLOW vertegenwoordigt. Je moet maar een blik op de menukaart of het logo werpen en het valt je meteen op dat hier eten in de eerste plaats om de culturele en warme ervaring van het grillen draait. ‘In Argentinië is het echt het een sociale samenzijn waar iedereen op afkomt en alles deelt met elkaar, proeft van alles wat er voor handen is en terug grijpt naar de pure smaken. Waar wij heel veel van Sebastian en diens compagnon Tomas leren, pikt hij ook veel nieuwe dingen op van de Frans-Belgische keuken die Wout zo beheerst. Er wordt continu gebrainstormd over de recepten en dat zal ook zo blijven gezien we beginnen met een eerste GLOW menu. Maar we zullen zeker uitbreiden en variëren naarmate we meer op elkaar afgestemd raken als team.’

Bru heeft natuurlijk zijn talentvolle team achter zich waaronder zijn rechterhand Nicolas, maar Sebastian heeft eveneens zijn eigen ‘Spaanse ploeg’ meegebracht. In de keuken van GLOW staan zowel Colombianen, Venezolanen, Argentijnen, Spanjaarden als Italianen aan de grill. ‘Je kan wel zeggen dat we heel authentiek te werk gaan. Zo bereiden we het vlees, dat we door Luc De Laet laten importeren, in de Mibrasa ovens waarin we speciaal overgevlogen Argentijnse eikenhouten blokken in laten gloeien, zodat het vlees die typisch gerookte smaak krijgt. Daarnaast leggen we het vlees ook op de Boretti grills om deze smaaksensatie nog meer te versterken. We hebben ons niet alleen met het vlees bezig gehouden, maar hebben ook getracht om volwaardige salades en bijgerechten te creëren. Zo hebben we ook onze Belgische cultuur geïntegreerd van jonge aardappelen in de schil, daarna tot een grove puree te stampen en vlak voor het serveren te frituren. We geven dat zowel bij de hoofdgerechten als bij de street food in de beach bar. Het draait allemaal om ‘sharing’ en mensen terug met elkaar te laten communiceren.

  Talkies_opmaak_Wout-Bru-5  Talkies_opmaak_Wout-Bru-6

En lekker eten is daar voor ons de grote motivator in.’ vertelt Flip. GLOW heeft ook een volwaardige Beach bar waar mensen steeds zonder reservatie terecht kunnen en zo mee kunnen genieten van de Summer vibe die Bru en zijn team willen teweegbrengen. Ze integreren opnieuw kunst alsook muziek in de vorm van DJ’s zoals we ze kennen vanuit Ibiza. ‘Er wordt echt van A tot Z over gewaakt dat de mensen een totaalbeleving krijgen en volledig relaxed kunnen zijn. Zo hebben we voor de Beach bar de hot dog heruitgevonden.

Talkies_opmaak_Wout-Bru-7

In totaal zijn er zo 7 verschillende broodjes die verschillen in hun garnituren. Je kan op onze graffiti wall landen als Marokko, Griekenland en Peru terugvinden. De mensen gaan smaken tegenkomen zoals ras-el-hanout in Marokko en limoen in Peru. We willen ons cliënteel echt voor een stukje mee ;op reis nemen. Laten proeven van de smaaksensaties die wij zijn tegengekomen op onze reizen.’

Als we tenslotte vragen naar wat we zeker moeten onthouden als het over GLOW gaat, is het dat het deze keer draait om de puurheid van het product en dit op de meest correcte en smaakvolle manier te breiden. Gedaan met de zalfjes, crumbles en pastilles. Hier wordt terug naar de basis gegaan en met veel liefde de smaak en de passie voor het product naar voren gebracht. We kunnen alleen maar besluiten dat als iemand met zoveel vuur en enthousiasme over zijn concept praat als Wout Bru, wij niet kunnen wachten om een heerlijk stukje Iberische presa te proeven. Laat die GLOW-zomer maar aanrukken wat ons betreft.


GLOW is geopend vanaf 5 juni

Reserveren kan uitsluitend online via de website www.glowbywoutbru.be.

Reservatie voor 120 pers. Last minute tafelreservatie ter plaatse mogelijk Parking met shuttle service voorzien. Openingsuren : 11u30 – 23u30. Op het strandgedeelte kan je ook zonder reservatie genieten van Street Food en cocktails. Het restaurant biedt op weekdagen een GLOW lunchmenu. Daarnaast is er ook een mogelijkheid om op deze unieke locatie te overnachten.