Het is weer zover. Voor de meesten onder ons is dit de moeilijkste tijd van het jaar om op gewicht te blijven, laat staan gezond te eten. Wie houdt immers niet van die chocolade, champagne en kroketjes?  Harper’s Bazaar geeft ons 5 tips om gezond te blijven tijdens de feestdagen – of ja ‘gezonder’.

  1. Drink geen light- of zero-frisdranken. Uiteraard is water het allergezondst, maar ook de zero-calorieën in frisdrank zijn niet zo goed voor onze lijn als we denken. Hoewel ze geen of zeer weinig calorieën bevatten, zou het drinken van light-frisdrank ons hongergevoel vergroten. Drink dus liever geen light-frisdrank en eet voedingsmiddelen rijk aan water die je dus een voller gevoel geven.
  2. Let op wannneer je fruit eet. Fruit is zonder twijfel een gezonde optie, maar let toch een beetje op. Sommige fruitsoorten bevatten enorm veel suiker (natuurlijke suikers). Appels, peren en besjes zijn de beste keuze, banaan, sinaasappel, druiven, mango en ananas bevatten dan weer veel suiker. Ook sapjes die je bijvoorbeeld in het station kan kopen zijn een no-go. Dat geperst fruit minder suiker zou bevatten, is een fabeltje en bovendien zijn die sapjes meestal gemaakt uit die fruitsoorten die veel suiker bevatten.
  3. Kies je vlees, vis of gevolgte wijselijk. Wanneer een dier voeding krijgt die niet binnen zijn natuurlijk dieet past, zorgt dit voor bijvoorbeeld meer omega-6 vetzuren in het betreffende vlees. Kies dus bewust voor bijvoorbeeld vlees van een koe die met gras gevoed werd of een filet van wilde zalm, die de gezondere omega-3 vetzuren bevat. Wanneer je trouwens een slaatje eet, kies dan voor garnaal of scampi in plaats van kip.
  4. Géén dressing. Om verder over slaatjes, gebruik géén voorverpakte sladressing, die zitten veelal boordevol suiker. Het is veel gezonder en neemt bovendien echt niet zoveel tijd in beslag zelf een dressing te maken. Bovendien is het om de calorieën te beperken goed naast groenten slechts 1 extraatje aan je salade toe te voegen. Bijvoorbeeld enkel walnoten of enkel geitenkaas, maar niet beide.
  5. Tot slot is het qua alcoholische dranken best bij doorzichtige alcohol te blijven. Kies dus voor een wodka-soda in plaats van een biertje of witte wijn. Bovendien zorgt het hogere suikergehalte in wijn ervoor dat we extra veel zin krijgen in een dessertje na het diner.Dit kan zeker geen probleem vormen nu gin-tonic net zo hip is!

bron: www.harpersbazaar.com