Een zeilvakantie, een van de mooiste reisjes die je kunt ondernemen om jouw vakantiebestemming eens van een totaal andere kant te bewonderen. Het enige dat je ervoor nodig hebt, is een stevige maag en een stel zeebenen. Is zeilervaring dan helemaal niet nodig? Niet wanneer je besluit om een (bij voorkeur appetijtelijke) kapitein mee te nemen of wellicht zelf deel te nemen aan een kleinschalige groepsreis. Zo kun jij lekker ontspannen en is jouw enige taak bukken wanneer het schip overstag gaat. Klinkt dat niet hemels?

De mooiste zeilreizen

Griekse eilanden
Als we de laatste berichten mogen geloven, is het toerisme richting Griekenland de afgelopen twee jaar weer enorm aan het aantrekken. Gelukkig maar, want het Zuid-Europese land heeft héél veel te bieden op het gebied van cultuur, het culinaire, natuur en natuurlijk de bekende mooie stranden. Maar wanneer je Griekenland eens echt van een andere kant wil bekijken, is het aan te raden om dat vanaf een zeilboot te doen. Neem nu Lefkas in de Ionische zee, die de bescheiden bijnaam ‘de mooiste zee van Europa’ heeft gekregen. Het water is helderblauw en de afstanden tussen de havens zijn niet zo groot. De zee is er vaak rustig en dus ideaal voor iedereen die het zeilen eens wil uitproberen. Eilanden waar je gemakkelijk heen vaart zijn Meganisi, Kastos, Kalamos, Kefalonia en Ithaka. Daar vind je de mooiste en meest authentieke kleine haventjes, waar je heerlijk kunt neerstrijken op een terrasje. Wanneer je wel wat meer ervaring hebt, kunt je ook doorzeilen naar Paxos, Corfu en/of Zakynthos.

zeilreizen
Foto: Sioni.nl

Bahama’s
Ben je klaar voor een vijf sterren ervaring? Wanneer je gaat voor een lange reis en je niet vies bent van een beetje uitdaging, dan is een reis naar de Bahama’s een spannende optie. Het water is bijna altijd warm genoeg om in te duiken en er is genoeg wind voor zowel de ervaren als onervaren zeiler. De Bahama’s zijn natuurlijk een bekende en heel gewilde plek voor bijvoorbeeld een huwelijksreis of voor iedereen die het leven graag viert. Je kunt deze reis gerust een kleine wereldreis noemen, want de eilandengroepen Abacos en Exumas die zich in het noorden van de Bahama’s bevinden, zijn alleen per boot bereikbaar. Tussen september en mei is het gemiddeld 21-24 graden, maar van juni tot en met augustus is het een aangename 30 graden, of soms zelf warmer! Denk aan idyllische stranden, een turqoise zee, een tropisch klimaat, zwemmen met roze varkentjes en de kans om (ongevaarlijke) haaien te spotten! Waar kunnen we tekenen?

zeilreizen
Foto: Sunsail.nl

Seychellen
Nog zo’n paradijsje op aarde: De Seychellen. De eilandengroep staat bekend om de prachtige snorkel gelegenheden tussen de koraalriffen, de ultraluxe resorts en de uitgebreide wildlife. Wist je bijvoorbeeld dat de helft van het land bestaat uit wildparken? En dat je er de meest exotische en zeldzame vogels kunt vinden? De witte zandstranden en de schilderachtige baaitjes zijn vanaf het water nog betoverender dan wanneer je erop bivakkeert. Als je het ons vraagt bestaat het voordeel van zonnebaden op het strand vooral uit de kans om een gigantische landschildpad een blaadje sla te voeren. Geloof je het niet? Neem dan eens zelf een kijkje! Wat je misschien niet verwacht op de Seychellen zijn de uitgestrekte beboste bergen die voor een extra kleurrijk uitzicht zorgen. Het enige vervelende aan de Seychellen? Dat je naar huis terug moet…

zeilreizen
Foto: Nowboat.com