Hij vertelt erover met evenveel vuur als waarmee hij dagelijks zijn BBQ aan- steekt in zijn eigen restaurant Elckerlijc. Chef-kok Peter De Clercq, of noem hem gerust de barbecuekoning van België. Hij schreef maar liefst vijftien kookboeken, geeft workshops en lijkt geen seconde stil te zitten. Talkies heeft het geluk dat hij even de tijd vond om ons uit te leggen hoe hij dit allemaal voor elkaar krijgt.

tekst: Kim van Oncen

Als je het met Peter De Clercq hebt over barbecue, mag je rekenen op een vlammend betoog. De eigenaar en chef-kok van het bejubelde restaurant Elckerlijc in Maldegem werd niet voor niets wereldkampioen barbecue in 2003. Maar een eigen restaurant en een mooie titel is niet genoeg voor deze culinaire duizend- poot want hij heeft inmiddels vijftien kookboeken op zijn palmares staan, hij geeft kookworkshops en houdt er een eigen boerderij op na.

Peter, waar je nu staat is ongelooflijk. Waar ligt de kiem van je succes van vandaag?
Peter: ‘Vlees werd al heel snel een passie door als jonge knul bij een slager aan het werk te gaan. Wij deden BBQ’s van grote voetbaltoernooien, maar meer dan koteletten en een worst bestond er toen niet. Iedereen zei altijd dat ze mijn marinades heerlijk vonden en ik dacht: Ik ga toch de kokschool er nog bij doen. Op mijn 19e leerde ik dan mijn vrouw kennen wiens familie ook actief was in de vleessector. Mijn schoonvader was tevens gebeten door het barbecueën en grillen en we hadden elkaar onmiddel- lijk gevonden. Hij had een groot huis en een gedeelte daarvan hebben we dan na mijn legertijd in 1990 omgebouwd tot het huidige restaurant Elckerlijc en ben ik op zoek gegaan naar mijn eigen creaties. BBQ was toen erg basic en ik was al tamelijk creatief, dus dat lukte zeer snel. Men vroeg vaak hoe ik het had klaargemaakt en ik schreef dan alles op een papiertje en gaf dat mee aan de klanten. Ondertussen ontdekte ik dat er in het Nederlands geen enkel boek bestond over BBQ’en. In 2000 heb ik dan mijn eerste boek op de markt gebracht, de bekendheid groeide en zo is de bal aan het rollen gegaan.’

Lees het hele interview met barbecuekoning Peter de Clercq nu in de Rest & Relax issue van Talkies Magazine.