Mensen maken en dragen al sinds het begin der tijden sieraden, van een schelpenketting tot een tiara bedolven met diamanten. Hoewel een schelpenketting voor iedereen is weggelegd, ligt dat voor deze sieraden toch iets anders. Deze juwelen gingen onder de hamer en er werden recordbedragen voor neergeteld.

 

top-10-most-expensive-pieces-ofKroonjuwelen

$12,3 MILJOEN

Alleen al de Colombiaanse smaragden van de tiara hebben een totaalgewicht van 500 karaat. Het diamanten sieraad is door de Duitse prins Guido Henckel von Donnersmarck rond 1900 gekocht voor zijn vrouw prinses Katharina, waarschijnlijk van het Franse sieradenhuis Chaumet. De geschiedenis vertelt dat de tiara oorspronkelijk toebehoorde aan Eugénie, de vrouw van de Franse Keizer Napoleon III. In 2011 is het historische sieraad bij Sotheby’s terechtgekomen en het was volgens het veilinghuis het belangrijkste item van de afgelopen 30 jaar. En met het hoogste bod van $12 miljoen dollar heeft een anonieme bieder de tiara mee naar huis genomen.

 

 

diamante-rosa-entre-os-mais-caros

Perfect Pink

$23 MILJOEN

Minder dan tien procent van de roze diamanten die worden gevonden, wegen meer dan 0.20 karaat. Daarbij is het ook nog eens heel bijzonder om een effen roze steen te vinden zonder oranje of grijze tonen. Dit is ook de reden waarom een anonieme bieder bij veilinghuis Christie’s in Hong Kong meer dan $23 miljoen neertelde voor een perfecte roze diamant van 14.32 karaat met de passende naam Perfect Pink. De steen is gezet in een 18 karaat roze- en witgouden ring met aan beide kanten twee klassieke diamanten van meer dan 1,5 karaat. Met dit bedrag is de Perfect Pink het duurst geveilde sieraad ooit in Azië.

 


Lot-37-9.75-ct-Fancy-Vivid-Blue-Diamond_THE-ZOE-DIAMOND-1507x1940Zoe Diamant

$32,6 MILJOEN

Rachel Mellon, beter bekend als Bunny Mellon, was een bekende kunstverzamelaar, filantroop en hovenier – zij ontwierp onder meer de Rozentuin van het Witte Huis. Na haar overlijden ging Bunny’s privécollectie schilderijen, meubilair en sieraden bij Sotheby’s in New York onder de hamer. Een van de meest gewilde items was de Zoe Diamant. Deze steen was geclassificeerd als een heldere, fancy-blauwe diamant van 9.75 karaat. Het hoogste bod was een verbluffende 32,6 miljoen waardoor de Zoe Diamant niet alleen de duurste blauwe diamant ter wereld werd, maar ook de duurste diamant in verhouding met het aantal karaat, namelijk $3,3 miljoen per karaat.

 

 

Wittelsbach_Graff_Diamond-wikipedia

Wittelsbach-Graff Diamant

$80 MILJOEN

Niet alleen vanwege haar prijskaartje was er veel opschudding rond de Wittelsbach-Graff diamant. De steen begon haar leven als een diepblauwe diamant van meer dan 35 karaat en behoorde tot de kroon- juwelen van Oostenrijk en Beieren. In 2008 kocht de Engelse juwelier Laurence Graff de diamant, en ging direct aan de slag om de steen de modificeren, wat leidde tot veel controversie. Graff heeft bijna 4,5 karaat van de diamant afgeslepen, waardoor uiteindelijk de helderheid van de diamant verbeterde en de waarde nog meer steeg. In 2011 is de Wittelsbach-Graff diamant voor $80 miljoen rechtstreeks verkocht aan een lid van de Koninklijk familie van Qatar.

 

Wil je meer lezen? De nieuwe Talkies Luxe editie ligt in de winkel!